Vejce pětkrát jinak: recepty, které se vám neomrzí
Vejce se řadí mezi jednu z nejzdravějších potravin. Vejce jsou velmi oblíbeným pokrmem sportovců, ale také široké veřejnosti, která žije zdravým životním stylem. Příprava vajec je nenáročná a existuje hned několik variant způsobů, jak vajíčka připravit. Je vhodné konzumovat vejce celá včetně žloutků, které obsahují nejvíce živin.
Výhody a benefity
Vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin a tuků. Jsou také velkým zdrojem riboflavínu, selenu, vápníku a železa. Obsahují hned několik vitamínů – vitamín D, E, K, A. Dále obsahují leucin a lutein. Leucin se řadí mezi aminokyseliny rovněž známé jako BCAA.
5 tipů na přípravu vajec
Míchaná vajíčka
Asi nejoblíbenější varianta přípravy vajec. Jedná se o velmi rychlou přípravu. Míchaná vajíčka můžete vylepšit kuřecí šunkou a sýrem. Také můžete přidat cibulku, ředkvičky nebo pažitku. Pokud chcete zvýšit příjem tuků, přidejte do vajec také slaninu. Jako přílohu můžete zvolit hned několik variant – například rýžové či kukuřičné chlebíčky, celozrnný chléb, kaiserku nebo tmavé toasty.
Vejce natvrdo
Vejce uvařené natvrdo je také velmi oblíbené. Pokud máte raději vejce více syrové, vařte po kratší dobu a připravte si vejce naměkko. Rozkrájené vejce můžete dát na tmavý toast, přidat šalotku a lžičku hořčice. Vejce natvrdo se hodí také do salátů.
Volské oko
Rozklepněte vejce a pečte na pánvi. Pokud chcete tekutý žloutek, vejce neotáčejte. Velmi snadná příprava vajec za pár minut.
Vaječná roláda
Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte sníh, do kterého pomalu přidáme bílky, osolíme, opepříme a dáme péct na pečící papír do trouby. Po pár minutách vyndáme a plníme cottage sýrem, šunkou, sýrem a zeleninou. Náplň si můžete volit dle libosti.
Vaječná pomazánka
Uvaříme vejce natvrdo, které rozkrájíme na malé kostičky. Do misky dáme cottage cheese (můžeme nahradit nízkotučným tvarohem), přidáme vejce, nasekanou cibulku, sůl, pepř a lžičku hořčice.