Bez petržele se v kuchyni neobejdete. Vypěstujte si jí dostatek
Patří do vývarů a skvěle zdobí maso na talíři. Řeč je o petrželi zahradní, která patří do kořenové zeleniny. Mezi kuchaři je poměrně oblíbená, bohužel mezi nekuchytíky je opomíjená. Je to velká škoda. Stejně jako jiné druhy zeleniny je totiž i petržel velice zdravá. Už jen kvůli jejím zdraví prospěšným účinkům ji začněte pěstovat na své zahradě, i když počasí zrovna nepřeje.
Začněte s výsadbou hned zjara
Na pěstování petržele není nic těžkého. Jedná se o poměrně nenáročnou zeleninu, která se má vysévat ihned zjara. Zahrádkáři se shodují na tom, že ideální doba na výsev petržele je duben. Na počátku dubnu je totiž půda ještě nasáklá po tání sněhu, a to i letos, i když toho sněhu letos nebylo mnoho.
Aby bylo pěstování petržele úspěšné, doporučujeme ji vysévat na místě, které není kamenité. Půda by měla být ideálně dobře zpracovaná a zcela zrytá. Důležité je také kypření půdy, s čímž pomůže například rotavátor.
Více informací o petželi
Petržel se lidmi pěstuje už od nepaměti. Jedná se o jeden z nejvíce a také nejdéle využívaných druhů zeleniny. Svou velikostí i tvarem se podobá mrkvi a celeru. Petržel je zajímavá především způsobem svého růstu. V prvním roce vytvoří listovou růžici, v druhém roce vyrůstá do podoby dlouhé silné lodyhy. Ta má žluté okolíky.
Dnes existuje rovnou několik odrůd petržele. Jednotlivé druhy se liší především poměrem nadzemní a podzemní části, také se jinak využívají. Když už jsme u využití – petržel má své místo především v kuchyni, kde má velkou tradici. Má své místo konkrétně v české gastronomii. Kuchaři si ji oblíbili právě proto, že si ji mohou sami vypěstovat. Naše podmínky jí opravdu svědčí. Nejčastěji se přidává do polévek, omáček, také k rýži nebo do brambor, mimo jiné je skvělá k masům a k rybím pokrmům. Kromě české gastronomie si našla své místo i v italské kuchyni, kde se kombinuje s citrónovou kůrou a česnekem.
Petržel a zdraví
Jak již bylo zmíněno, petržel je velice zdravá zelenina. Obsahuje totiž velké množství minerálů a vitaminů, které mají pozitivní vliv na správné fungování organismu. Petržel konkrétně pozitivně působí na trávicí soustavu a zvyšuje průtok krve v ledvinách. Podporuje tvorbu tkání i dělení buněk, snižuje krevní tlak.