Jak nejzdravěji uchovat ovoce? Nasušte si jej!
Žádné zamražování ovoce, které vám pak zbytečně zabírá místo v mrazáku! Sušení je ten správný způsob, jak si uchovávat ovoce, aby v něm zůstaly potřebné vitamíny. Je ale třeba dodržovat správný postup sušení. Jak tedy na to?
Kde sušit?
Nejlepším a nejkvalitnějším způsobem sušením je sušit ovoce v sušičce tomu určené. Těch nalezneme v elektrech mnoho. Dejte si pozor, aby sušička nespotřebovávala mnoho elektrické energie.
Pokud sušičku kupovat nechcete, lze si ovoce usušit i jinak. Jednou z variant je horkovzdušná trouba. V tomto případě je potřeba ovoce v troubě hlídat a je to časově náročnější. A co si budeme nalhávat, spotřeba elektrické energie bude daleko větší než by tomu bylo u sušičky.
Zda už je zima a topení vám topí na plné obrátky. Je tady možnost sušit jablka a hrušky na topení. Ovoce nakrájené a oloupané naskládejte na papír a ty potom společně s ovocem položte na topení. Nikdy nepoužívejte potištěný papír například noviny. Barva by se mohla dostat do ovoce.
Jaké ovoce sušit?
Sušit se dá jakékoliv ovoce. Vždy je třeba si ale ovoce vybírat zralé a čerstvé. Nahnilé ovoce vůbec nepoužívejte, i v případě, že shnilou část ovoce odříznete. Ovoce je třeba před zahájením sušení důkladně omýt a nechat okapat nebo důkladně otřít. Ovoce krájejte na tenké plátky.
Jak na to?
Abychom si uchovali co možná nejvíce vitamínů a minerálů, sušíme ovoce při maximální teplotě 60 stupňů. Sušení ovoce trvá i několik hodin, záleží na tloušťce a šťavnatosti plátků ovoce. Tímto procesem se z ovoce uvolňuje cukr, který působí jako konzervant. Po sušení necháme ovoce vychladnout a uložíme uzavíratelné sklenice na suché a tmavé místo.