Trocha zelí a jsme zdraví!
Ano už i naši předkové moc dobře věděli, že zelí je našemu zdraví velice prospěšné. A proto bylo důležitou součástí jejich jídelníčku. Zelí, které projde procesem fermentace a stane se z něj kysané zelí, je to nejzdravější. Obsahuje velké množství pro nás tak prospěšných vitamínů. Proto by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět! Nebojte, nemusíte jíst 3x týdně vepřo, knedlo, zelo.
Co obsahuje?
Obsah vitaminu C je v kysaném zelí vyšší než v zelí čerstvém. Také obsahuje draslík, kyselinu listovou, vitamin B6, železo, vápník, fluor a enzymy.
Jeho účinky
Snižuje vysoký krevní tlak a naopak zvyšuje libido. Reguluje hladinu cholesterolu. Podporuje látkovou výměnu. Aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, díky jeho odvodňovacím účinkům. Pomáhá lidem trpící zácpou a nadýmáním.
Velice zdraví prospěšná je i šťáva z kysaného zelí. Pomáhá regulovat trávení a dává do normálu střevní flóru. Pokud trpíte nevolnostmi v těhotenství, vyzkoušejte pít šťávu z kysaného zelí, díky kyseliny mléčné by to nevolnosti mělo zmírnit. Pokud jste v hubnoucím procesu, kysané zelí je jedna z nejlepších voleb.
Díky vitaminu A má zelí také skvělý vliv na náš zrak.
Zelí také pomáhá tvorbě hormonů štěstí, tím nám napomáhá odbourávat stres.
Aktivuje náš imunitní systém proti bakteriím a virům.
Zelím proti rakovině
Vzhledem ke zvýšenému obsahu Lactobacillu reuteri, u které bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňuje tvorbu imunitních buněk. Díky ní je kysané zelí schopno likvidovat nádorové buňky.
Proto neváhejte a každý den si naordinujte hrnek tohoto zázračného zelí. Protože hrnek této vitamínové bomby vám udrží vaše zdraví ve skvělé kondici.