Trocha zelí a jsme zdraví!

Ano už i naši předkové moc dobře věděli, že zelí je našemu zdraví velice prospěšné. A proto bylo důležitou součástí jejich jídelníčku. Zelí, které projde procesem fermentace a stane se z něj kysané zelí, je to nejzdravější. Obsahuje velké množství pro nás tak prospěšných vitamínů. Proto by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět! Nebojte, nemusíte jíst 3x týdně vepřo, knedlo, zelo.

Co obsahuje?

Obsah vitaminu C je v kysaném zelí vyšší než v zelí čerstvém. Také obsahuje draslík, kyselinu listovou, vitamin B6, železo, vápník, fluor a enzymy.

Jeho účinky

Snižuje vysoký krevní tlak a naopak zvyšuje libido. Reguluje hladinu cholesterolu. Podporuje látkovou výměnu. Aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, díky jeho odvodňovacím účinkům. Pomáhá lidem trpící zácpou a nadýmáním.

Velice zdraví prospěšná je i šťáva z kysaného zelí. Pomáhá regulovat trávení a dává do normálu střevní flóru. Pokud trpíte nevolnostmi v těhotenství, vyzkoušejte pít šťávu z kysaného zelí, díky kyseliny mléčné by to nevolnosti mělo zmírnit. Pokud jste v hubnoucím procesu, kysané zelí je jedna z nejlepších voleb.

Díky vitaminu A má zelí také skvělý vliv na náš zrak.

Zelí také pomáhá tvorbě hormonů štěstí, tím nám napomáhá odbourávat stres.

Aktivuje náš imunitní systém proti bakteriím a virům.

Zelím proti rakovině

Vzhledem ke zvýšenému obsahu Lactobacillu reuteri, u které bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňuje tvorbu imunitních buněk. Díky ní je kysané zelí schopno likvidovat nádorové buňky.

Proto neváhejte a každý den si naordinujte hrnek tohoto zázračného zelí. Protože hrnek této vitamínové bomby vám udrží vaše zdraví ve skvělé kondici.